Creazi …

… is een innovatief project opgestart door kringwinkel OKAZI in samenwerking met Stad Hasselt!

… is een inventieve én creatieve oplossing voor de hedendaagse afvalproblematiek met een passie voor duurzaamheid en creativiteit!

… verzamelt gratis materialen voor de kunsten en biedt deze aan in een groot magazijn aan iedereen die er creatief mee aan de slag wil gaan.


Hoe gaat het in zijn werk?

De materialen worden verzameld door onze vrijwilligers, geschonken door bedrijven en particulieren. Nadat ze gesorteerd zijn worden ze gratis aangeboden aan alle creatieve zielen die lid worden en ons reglement naleven.


Ons reglement* in een notendop.

Lid worden: keuze uit individueel lid worden of als vereniging.

Ga je aan de slag met materialen van Creazi, dan toon je ons het resultaat van je creatieve arbeid. Dit kan door ons een foto te mailen naar   mail (info@creazi . be)  of   cone62charge@photos.flickr.com (beschrijf kort welke materialen je gebruikte en vermeld jouw naam)

Je bent bereid minstens 1x per jaar actief deel te nemen aan één van onze acties. Een uitgebreide lijst wordt aangekondigd via de site en onze nieuwsbrief.
*Het volledige reglement kan je elders op deze site vinden.Creazi is meer dan een magazijn!

Creazi wil naast een doorgeefluik van grondstoffen ook een platform zijn waar kunstenaars en gelijkgestemden inspiratie kunnen opdoen en kennis delen.


Zo bieden wij -naast een uitgebreid aanbod in ons magazijn- verschillende creatieve ruimtes aan:

- Inspiration room: plots een ingeving tijdens het verzamelen en dringend de nood om het neer te schrijven? Of even geen inspiratie tijdens het winkelen? Sit down and have a coffee! Onze inspiration room biedt haar leden presentatie


Onze geschiedenis

Initiatiefnemer is de Springplank vzw

Dit is een sociaal economisch bedrijf dat gegroeid is uit de dagopvang van ex-psychiatrische patiënten.

Wij geloven in nieuwe kansen bieden en dit vind je dan ook terug in onze doelstellingen:

                            - Mensen nieuwe kansen bieden via sociale tewerkstelling.

                            - Goederen een nieuwe kans bieden via kringloopactiviteiten.De eerste drie jaar kreeg dit vorm in een kleine kringloopwinkel in de stationsbuurt van Hasselt. De winkel werd voornamelijk gerund door vrijwilligers en personen met een leefloon.


Vanaf 1999 werd De Springplank een erkende Sociale Werkplaats waardoor ze ook mensen uit de kansengroepen duurzame tewerkstelling kon aanbieden. De hele werking verhuisde naar een groot pand vlak bij het winkelcentrum van Hasselt.


Magazijn en winkel werden uiteindelijk gescheiden, er werd een Kringwinkel geopend in Sint-Truiden en sinds 2 jaar maakt ‘t Kamelotje, kleine textielwinkeltjes in Hasselt en Sint-Truiden uitgebaat door vrijwilligers met als doelstelling kansarmoedebestrijding, deel uit van de organisatie.


Een gestage groei doorheen de jaren maakt dat we momenteel 175 mensen tewerkstellen verdeeld over onze zes locaties.


De Springplank vzw is een bedrijf dat groei en vernieuwing nastreeft, dit steeds vertrekkend vanuit onze reden van bestaan als Sociale Werkplaats.

Wij zijn ons erg bewust van de wereld rondom ons en spelen in op tendensen om onze doelstellingen zo goed mogelijk te realiseren. Zo spreken we al gedurende ruime tijd niet meer van afgedankte materialen maar van grondstoffen!


Om direct te kunnen inspelen op trends & tendensen binnen het hedendaags maatschappelijk landschap trachten we ons zo flexibel mogelijk op te stellen. Uit deze gedachtengoed werden reeds Okazi Kwadraat, Flagbag en nu ook CREAZI geboren!Okazi Kwadraat is een conceptstore waar we leuke en bijzondere goederen uit de massa halen en een speciale plaats voor hen creëren waardoor ze nog beter tot hun recht komen! Maar de conceptstore is zo veel meer dan een winkel! Het is ook een ruimte die we als ontmoetingsplaats openstellen. Tal van evenementen vonden hier al hun weg: van tentoonstellingen en mini gatherings tot breiclubjes!

Flagbag is een opleidings- en tewerkstellingsproject waarbij afgedankte vlaggen herschapen worden tot nieuwe leuke hebbedingen zoals winkeltassen, i-padhoezen, gsmhouders, toiletzakken,... . Cradle to Cradle, korte keten en sociale tewerkstelling gaan hier hand in hand.  1. 1.Met Creazi willen we de goederen/materialen die in onze Kringwinkel niet terecht kunnen of die door andere bedrijven geschonken worden, ter beschikking stellen van kunstenaars, kunstscholen, leraars, studenten,... in plaats van ze af te voeren als afval.

  2. 2.Onze doelstelling is dat de leden van Creazi creatief aan de slag gaan met het materiaal.

  3. 3.Door tentoonstellingen en dergelijke willen we daarenboven de interactie tussen kunstenaars onderling en met de bedrijfswereld bevorderen en zo een heus creativiteitsplatform creëren gestoeld op een giving tendens.

  4. 4.De samenwerking met de stad Hasselt is in beide projecten een bepalende factor en dit op meerdere vlakken!


Hoe gaat Creazi te werk?


Recyclage materialen worden verzameld, georganiseerd en gratis aangeboden. De materialen worden verzameld via Kringwinkel Okazi en al haar afdelingen, via bedrijven, kunstenaars en verzamelaars. De materialen worden uitgestald in een magazijn, gecatalogiseerd en aangeboden aan kunstenaars, creatievelingen, non-profit instellingen en organisaties, leerkrachten en scholieren.


Creazi is gebaseerd op lidmaatschap


Creazi is voor iedereen toegankelijk die creatief bezig is zonder winstoogmerk ongeacht ras, nationaliteit, woonplaats, geslacht, godsdienst, overtuiging, taal, psychische en/of lichamelijke beperking, werk en onderwijsniveau. Klik hier om te zien wat de voorwaarden zijn van lidmaatschap


Openingsuren


Elke woensdag van 13u tot 17 u

Elke eerste zaterdag van de maand van 10u tot 13u

Inschrijven aan de balie kan tot een half uur voor sluitingstijd.


Sluitingsdagen: zie home-pagina


 

Creazi

Research Campus 11

3500 Hasselt


Elke woensdag van 13u tot 17u,
Elke eerste zaterdag van de maand van 10u tot 13u.